Greek English

Επικοινωνία

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΝΙΚΟΚΛΕΙΑΣ

8505, Νικόκλεια
Τηλ: 26432544, 99417204
Fax: 26432544
E-mail: [email protected]

Αρχική Σελίδα / Ιστορία
Print this page

Ιστορία

Η κοινότητας της Νικόκλειας βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάφου και είναι το πρώτο χωριό που βρίσκεται στον δρόμο προς τα ορεινά θέρετρα της Κύπρου και το Τροόδος. Με την κατασκευή του νέου δρόμου Λεμεσού – Πάφου και Νικόκλειας – Τροόδους οι αποστάσεις μειώθηκαν κατά πολύ. Η μεταφορά από την Νικόκλεια στη Λεμεσό διαρκεί περίπου 25 περίπου λεπτά ενώ για το Τροόδος χρειάζεται περίπου μια ώρα. Απέχει 5 λεπτά από το διεθνές αεροδρόμιο Πάφου. 

Είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 80 μέτρων στη δυτική όχθη του ποταμού Διαρίζου σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Δυτικά του χωριού και σε μικρή απόσταση βρίσκεται το φράγμα του Ασπρόκρεμμου. Από συγκοινωνιακής άποψης το χωριό συνδέεται στα βορειοανατολικά με το χωριό Σουσκιού και Φασούλα Πάφου και στα νοτιοδυτικά με τον κύριο δρόμο Πάφου – Λεμεσού.

Στην περιοχή της Νικόκλειας παλαιότερα καλλιεργούνταν αμπέλια οινοποιησίμων ποικιλιών, εσπεριδοειδή, όσπρια, φιστίκια, σιτηρά, νομευτικά φυτά, λαχανικά, χαρουπιές και ελιές. Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται σε διάφορες εργασίες στη Πάφο και έχουν σαν δεύτερη απασχόληση τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία.

Το χωριό γνώρισε πολλές αυξομειώσεις του πληθυσμού του. Το 1881 οι κάτοικοι του ήταν 73 που μειώθηκαν στους 48 το 1891 αλλά αυξήθηκαν στους 65 το 1901, στους 72 το 1911, στους 79 το 1921, στους 107 το 1931, στους 133 το 1946 και στους 139 το 1960. Στη συνέχεια η μετανάστευση και η αστυφιλία έπληξε την κοινότητα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μειωθούν στους 116 το 1976 και στους 92 το 1982. Στην απογραφή του 2001 οι κάτοικοι της κοινότητας ήταν 105.

Το χωριό σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα του από τον Νικοκλή που ήταν ο τελευταίος βασιλιάς του αρχαίου βασιλείου της Πάφου και που είχε τα παλάτια του στο χωριό. Αυτό το διαβεβαιώνουν διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν παλαιότερα στη κοινότητα αλλά λόγω άγνοιας των κατοίκων για την αρχαιολογική τους αξία αυτά καταστράφηκαν και κλάπηκαν. Είναι όμως πιθανόν να πήρε το όνομα κάποιου άλλου Νικοκλή ή ακόμα κάποιας Νικόκλειας.

Η Νικόκλεια δεν μνημονεύεται σε μεσαιωνικές πηγές. Πιθανόν την περίοδο της Φραγκοκρατίας να ήταν τμήμα του φέουδου των Κουκλιών που όπως μαρτυρεί ο Ντε Μας Λατρί ήταν μεγάλο βασιλικό κτήμα όπου καλλιεργούσαν βασικά το ζαχαροκάλαμο.

Η κοινότητα έχει ένα πάρα πολύ καλό κλίμα όπου το καλοκαίρι φυσάει κρύος αέρας από την οροσειρά του Τροόδους μέσω του ανοίγματος του ποταμού. Την Άνοιξη μια ωραία μυρωδιά καλύπτει την περιοχή η οποία προέρχεται από την άνθιση των διαφόρων δένδρων που υπάρχουν σε ολόκληρη την έκταση της κοινότητας. Κατά τους χειμερινούς μήνες το κλίμα είναι ήπιο.

Ένα χαρακτηριστικό της κοινότητας της Νικόκλειας είναι η μεγάλη ποικιλία πουλιών, ερπετών και πεταλούδων που υπάρχουν στη περιοχή της. Αρκετοί πτηνολόγοι, ερπετολόγοι και εντομολόγοι επισκέπτονται την περιοχή για μελέτη των πιο πάνω ειδών. Αρκετοί ξένοι και κύπριοι τουρίστες επισκέπτονται τον χώρο για να θαυμάσουν τα μοναδικά αυτά είδη που υπάρχουν στην περιοχή.

Πολυμέσα

ΒΙΝΤΕΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΑΛΜΠΟΥΜ
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Designed & Developed by NETinfo Plc